• Liefde voor koken en   iets te betekenen voor anderen

Liefde voor koken en
iets te betekenen voor anderen

“Hier komt het samen: mijn liefde voor koken en mijn wens om iets te betekenen voor anderen”
"Ik kwam via een goede vriendin in contact met hospice de Mare”, vertelt kookvrijwilliger Marta. “De man van mijn goede vriendin was hier overleden. Via haar maakte ik kennis met wat vrijwilligers in het hospice. Door die gesprekjes werd ik enthousiast en besloot ik mij ook aan te melden als vrijwilliger. Hier komt het samen: mijn liefde voor koken en mijn wens om iets te betekenen voor anderen. Nu kook ik hier een keer in de week, met heel veel plezier."

Op een woensdagmiddag in november treffen we Marta en John in de keuken van Hospice de Mare.
Zij zijn die dag de kookvrijwilligers.

Hoe zijn jullie als kookvrijwilligers met het hospice in contact gekomen?
Marta: “Ik kwam hier via een vriendin, wiens man in het hospice is overleden, in aanraking met het vrijwilligerswerk. Mijn liefde voor koken en mijn wens om iets te betekenen voor anderen brachten mij naar het hospice. Nu kook ik hier een keer in de week en doe dit met heel veel plezier.”

John: “Toen ik met pensioen ging, hoorde ik van een oud-collega over de behoefte aan kookvrijwilligers. Ik wilde dat wel eens proberen. Toen ik hier kwam, voelde ik mij meteen thuis in de warme en gastvrije sfeer van het hospice.”

Wat betekent het voor jullie om hier te koken?
Marta: “Ik kom van oorsprong uit Spanje en geniet ervan om mijn passie voor koken te delen met de gasten. Het is zo fijn om te zien hoe mijn gerechten gewaardeerd worden. Dat geeft ook veel voldoening.”

John: “Ik vind mezelf zeker geen sterrenchef, maar ik kan best aardig koken. Ik noem mezelf een toegewijde kok. En gelukkig vorm ik een hecht team met Marta. Ik ondersteun haar en zij mij, ook als een van ons wel eens niet aanwezig kan zijn. En wat zo mooi is aan dit vrijwilligerswerk: je hebt op deze manier zulk waardevol contact met gasten, verpleegkundigen en andere vrijwilligers. Dat maakt dit werk speciaal en betekenisvol, zowel voor de gasten als voor ons als vrijwilligers zelf.”

Benieuwd naar wat zij die dag maakten?
Op het menu stond zelfgemaakte tomatensoep, hachee met rode kool, aardappelpuree en appelmoes. Het toetje dat in de oven stond, was een luchtige chocoladecake. Deze werd afgemaakt met een toef slagroom.
Chocoladecake van John: recept
Heerlijke hachee volgens Marta: recept


Ook interesse om vrijwilliger te worden?

Het hospice is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen bijdragen aan onze waardevolle gemeenschap. Of je nu een passie hebt voor koken, zoals Marta en John, of op een andere manier wilt helpen, je inzet wordt zeer gewaardeerd.

Neem contact op met Nelly van der Does (manager) via 06 41 34 78 27 of Louise Drabbe (coördinator) via 06 23 26 71 37.

Of mail naar info@hospicedemare.nl om te ontdekken hoe jij een verschil kunt maken.